Fikriyat Gazetesi

“Çevreye sahip çıkmazsanız, aç kalmaya hazırlıklı olun”

ISTANBUL'DA 1961'TA MARANGOZ, AYAKKABICI GIBI URETIMLER YAPMAK UZERE KURULAN ANCAK ARADAN GECEN SURE ICINDE FAALIYET ALANLARINI KOZMETIK VE KIMYASAL URETIM GIBI CEVREYI KIRLETEN ISKOLLARINA CEVIREN KUCUK SANAYI SITELERI HAKKINDA ARASTIRMA BASLATILIYOR. 2012 ITIBARIYLA 105 BIN SIRKETIN FAALIYET GOSTERDIGI 470 ADET KUCUK SANAYI SITESI BULUNUYOR. BUNLARIN ONEMLI KISMINDA ISE KIMYASAL ATIK TOPLAMA MERKEZI VE ARITMA TESISI YOK. CEVRE ETKI DEGERLENDIRME (CED) RAPORLARININ DA GUNCELLENMEDIGI BU SITELER, HEM YERALTI SU KAYNAKLARINI HEM DE DENIZI KIRLETIYOR.

Adnan Menderes Üniversitesi Şehir Sağlığını Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ŞESAM) Müdürü Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, insanların mutlu olabilmesi için mutlaka tabiatla ve toprakla temasa geçmesi gerektiğini söyledi. 
Bu yılki Dünya Çevre Günü etkinliklerinin temasının “İnsanları Doğaya Bağlama” olarak belirlendiğini kaydeden Didem Evci Kiraz, Aydın’da yaşayanların tabiatla iç içe yaşama konusunda şanslı olduğunu ancak bu şansın her geçen hızla yitirilmeye doğru gittiğini söyledi.
Türkiye’de başta yanlış yapılaşma olmak üzere tabiatın çok hızlı bir şekilde tahrip edildiğini ifade eden Adnan Menderes Üniversitesi Şehir Sağlığını Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ŞESAM) Müdürü Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz, “Dünya bir küre. Biz insanlar yenebilir binalar inşa etmediğimiz sürece aç kalmaya hazırlıklı olmalıyız. Çünkü besin kaynaklarının yetişeceği topraklarımız kürede azalmakta. Paramız olsa da alacak şey bulamayacağız. Halbuki doğa harikalarla dolu. Ne kadarını görüyoruz, kokluyoruz, hissediyoruz, dokunuyoruz? Öbür taraftan, Hazirandayız ve henüz yaz mevsimine giremedik veya yeni girmekteyiz. İklimler değişiyor, yaşamımızı da değiştiriyor ve tabii ki sağlığımızı da. Bütün bunlara ne kadar hazırlıklıyız? Ani ve aşırı hava değişimlerinde neler yapmalıyız, hassas gruplarımız için önlemler paketimiz hazır mı, hekimler, sağlık çalışanları, yerel yöneticiler bu konuda ortak bir plan hazırladılar mı ve daha birçok soruya cevaplarımızı hızlandırmalı ve arttırmalıyız.” diye konuştu. (İHA. AYDIN)